woensdag 19 december 2012

Roemruchte Noorderligt herleeft (slot)


De cirkel is rond. De eerste meeting van het roemruchte Tilburgse Theater Noorderligt met als ondertitel 'Beeld en geluid’ trok zondag 13 februari 2011 zo’n vijfhonderd oud-bezoekers, medewerkers en belangstellenden. Zij konden in de Tilburgse popzaal 013, opvolger van Noorderligt, een deel uit het omvangrijke archief bekijken: van affiches, foto’s op de schermen en een ware Noorderligt-film met hoogtepunten in het café tot archiefmappen met artikelen, entreekaartjes, programma’s en backstage-pasjes. 

Flyer Noorderligt NUjaarsfeest 2013...
Noorderligt NU, waarachter negen oud-Noorderligt-medewerkers schuilgaan, organiseert op zaterdagavond 26 januari 2013 in Paradox Jazzcafé een NUjaarsfeest met live-muziek, swingen, ontmoetingen en verhalen. Er zijn optredens van de jonge talenten Bazz & Juice en The Black Marble Selection. Later op de avond gaan diverse DJ's Don Antonio en Björn aan de slag. Solo Moderna zal een speciale Noorderligt-set verzorgen.
Van 1984 tot 1998 was Noorderligt aan de Veldhovenring in Tilburg een van de bekendste en populairste poptempels in Nederland. Eind 2012 is het markante gebouw verdwenen; op het NUjaarsfeest een mooie gelegenheid om nog eens terug te kijken. Het was aanvankelijk een bioscoop, werd een poppodium, een theater en weer een muziekzaal. Half december 2012 stond alleen de gevel nog overeind. Het einde van Noorderligt was toen echt daar.
Noorderligt is zo'n begrip dat nog een flinke groep Tilburgers, muziekliefhebbers en melancholisten doet opveren en vooral doet terugverlangen naar jaren her. De Dijk was er in de jaren tachtig en negentig kind aan huis, de mannen van Golden Earring en vele honderden andere artiesten. Verschraald bier, vocht dat tijdens kookpunten van het plafond drupte en roadies met zwart duct-tape in een haak aan hun broekriem, dat werk.

14-12-12: alleen de gevel nog (foto Lauran Wijffels)
Noorderligt heeft bijna vijftien jaar bestaan, in 1998 sloten de deuren vanwege de komst van 013. In die relatief korte periode verwierf Noorderligt een behoorlijke reputatie, in Tilburg maar ook erbuiten. Na de sluiting werd het een theater, en later La Vida. Half december 2012 was het alleen de gevel die nog enigszins overeind stond, met een grote berg puin erachter. De trappen naar de zaal waren al verdwenen. The end.  
Tussen zondag 13 februari 2011 en zaterdag 26 januari 2013 schreef ik 44 muzikale bijdragen voor de website www.muziekmannen.nl ofwel weblog http://demuziekmannen. blogspot.com/ Ik ben gaan grasduinen in mijn schrijfsels over popmuziek, al dan niet in de regio, van de afgelopen 30 jaar. Ik kwam een stortvloed aan verhalen en anekdotes tegen, vergeelde plakboeken vol, lang niet allemaal geschikt voor opname op een site. Dus ik ben gaan knippen en schrappen en knippen. De meeste zijn gepubliceerd in Het Nieuwsblad (v/h Zuiden) en later Het Brabants Dagblad. Een enkeling in een ander muziek- of weekblad; 44 nu dus opnieuw verzameld.

Sloopmachine vreet zich door het oude Noorderligt (foto PVE)
In 1980 gestart bij de rubriek ‘Popcorner’ onder redactie van Henk van den Anker, kreeg ik vooral in de jaren ’80 als binnenland-redacteur gelegenheid om popmuzikanten te interviewen. Van 1986 tot en met 1998 coördineerde ik het katern ‘Uitgaan’, een wekelijkse bijlage vol uitgaanstips en muziekverhalen. In die periode schreef ik honderden aankondi- gingen en recensies voor en over popconcerten in Midden-Brabant waarbij het accent na 1984 op het Theater Noorderligt kwam te liggen. Met grote regelmaat leverde soul- en funkfan en -kenner Johan van Grinsven, toen coördinator van de wekelijkse weekendbijlage ‘Reizen’, muziekverhalen voor deze uitgaansbijlage; het bleek een even afwisselende als productieve werkwijze.
Blijft over: 44 stukkies (lees: blogs), die populaire muziek tussen 1980 en 2010 in vele – maar lang niet alle - facetten beproeft en beschrijft…

> Lauran


2 opmerkingen: